Friday 6 December 2013

Eläinten oikeudet vastaan ihmisten oikeudet



En tieda miksi edes vahingossa vilkaisen muotiblogeja, koska niiden kirjoittavat ovat lahes poikkeuksetta itsekkaita omaan napaan tuijottelijoita, joita komppaa lauma samanlaisia. Olisi puistattavaa jos kaikki ihmiset olisivat yhta valinpitamatonta kuluttuja-sukupolvea.

Ei heita kiinnosta mista ne angoraneuleet, ugg-saappaat, turkikset ja "poninnahka" laukut ovat tuotettu. Vasta-argumenttina toimii yleensa, etta: "Valitan enemman ihmisten oikeuksista". Onko se sitten ihmisten oikeuksista pois, jos valittaa myos elainten oikeuksista? Vaittavatko nama ihmiset valittavansa ihmisten oikeuksista viela silloinkin, kun niita kiinassa tehtyja lumppuja kannetaan kotiin?

Niin, itsekin syyllistyn tahan - ostan halvalla tuotettuja vaatteita. Tunnen siita huonoa omatuntoa. Syon myos lihaa, mutta huomattavasti vahemman kuin ennen - siita tunnen viela huonompaa omatuntoa. Tieto lisaa tuskaa, mutta asioista on tiedettava, jotta niihin pystyy vaikuttamaan. Ei voi vain sulkea silmiaan, etta kun siellakin plaaplaa asiat on viela huonommin. Ei se ole mikaan kilpailu maapallon hyvaksi, etta kuinka missakin on paljon huonommat oltavat. Jostain se on aloitettava.

Aika monesti ihmiset myos vetoavat siihen, etta elainten oikeuksista kiinnostuneiden tulisi enemman olla kiinnostunut oman maan ihmisten oikeuksista. Haluaisin tietaa, kuinkakohan paljon he pistavat tikkua ristiin asian suhteen? Suomalaisilla on onni asua niin hyvassa maassa, etta on aikaa myos miettia muita maita ja auttaa elaimia. Mina ainakin yritan tehda niin paljon kuin mahdollista. Olikin se sitten vain valitsemalla luomutilalla tuotettua lihaa - jos en kokonaan lihansyontia pysty lopettamaan, valita materiaaleja joiden takia ei ole vuodatettu verta, kirjoittamalla adresseja epaoikeudenmukaisuutta vastaan, saastamalla luontoa ja niin edespain.

Ihmiset ovat yleensa ensisijaisesti vastuussa itsestaan, mutta ihmisilla on myos ensisijaisesti vastuu elaimista. Ihminen kun on ylimmassa asemassa taman maailman elaimista. Harmi vain, etta useat ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta ja mielummin tuhoavat sen mika tuhottavissa on. Ilman elaimia ihmiset kuolisivat pois, mutta ilman ihmisia - elaimet vain jatkaisivat elamaansa vapaana. Maapallo ei kaatuisi siihen.

Ihminen on tehnyt itsestaan liian uniikin, korvaamattoman. Todellisuudessa, ihminen on taysin riippuvainen taman maan elaimista ja kasveista. Milloinkohan koittaa aika, kun kaikki sen ymmartavat - ehka silloin kun on liian myohaista.

No comments:

Post a Comment